1 miljard Britse pond

herontwikkeling van het station

66%

toename in de passagierscapaciteit

95 miljoen

reizigers per jaar

Op dit moment bekeken

De uitdaging

London Bridge is een van de oudste en meest iconische treinstations ter wereld. Het reizen met de trein is echter sinds de opening van het station in 1836 sterk veranderd Van drukke forenzen tot bezoekers en toeristen, we willen ons allemaal snel en gemakkelijk kunnen verplaatsen, maar met steeds meer mensen die elke dag in en uit de hoofdstad reizen, had London Bridge het moeilijk. Overvol en moeilijk om je weg in te vinden. Eigenaar Network Rail had een station nodig dat moderner, ruimer en toegankelijker was en geschikt voor de 21e eeuw. Maar hoe kan het station volledig worden herbouwd, terwijl de treindiensten voor de 52 miljoen passagiers die elk jaar op het station zijn aangewezen, in stand worden gehouden?

De oplossing

Arcadis, werkzaam als Lead Design Organisation in een 50:50 joint venture met WSP, had het antwoord. Om een groter en beter station voor de reizigers te ontwikkelen, zouden we nieuwe perrons moeten creëren voor meer treinen, de spoorlijnindeling moeten herconfigureren om knelpunten te voorkomen en een nieuwe, ruimere hal moeten bouwen zodat de reizigers gemakkelijker toegang krijgen tot alle perrons vanaf één plaats.

Om deze plannen te realiseren, hadden we een weloverwogen ontwerp nodig dat niet alleen een aanzienlijke toename van het aantal reizigers kon opvangen, maar ook de iconische status van het station als een belangrijk vervoersknooppunt erkende, zowel qua omvang als unieke erfgoedlocatie.

  • MEER INFORMATIE

    Dit betekende dat sommige elementen van London Bridge als onderdeel van de herontwikkeling werden gehandhaafd of gerenoveerd. Zo werden in de Western Arcade de vierhoekige bogen gezien als een belangrijk kenmerk van het oude station. Deze werden grotendeels gesloopt en vervolgens herbouwd tot een soortgelijk ontwerp, maar met moderne bouwmethoden om ervoor te zorgen dat ze de noodzakelijke lasten zouden kunnen dragen.

     

    Bij het herconfigureren van de indeling van de spoorlijnen, zodat er meer treinen konden rijden, hebben we ons gericht op de gefaseerde afbraak van de oude perrons en de bogen eronder. Geleidelijk aan werden de perrons van Zuid naar Noord opnieuw opengesteld, waarbij elk perron in gebruik werd genomen voordat de volgende fase van de werkzaamheden van start ging. Dit hielp de verstoring voor de reizigers tot een minimum te beperken en zorgde ervoor dat de diensten gedurende de hele herontwikkeling konden blijven functioneren.

     

    Het werk omvatte ook het creëren van een gloednieuwe, op straatniveau gebouwde hal, waardoor de passagiers vanaf één plaats toegang hebben tot alle 15 perrons - de eerste keer dat dit ooit mogelijk is geweest. Om een toename van het aantal passagiers op te vangen, is de hal twee derde groter dan voorheen en vormt zo een gebied ter grootte van het speelveld in het Wembley-stadion.

     

    Bij het openhouden van het station gedurende de hele herontwikkeling moesten we vaak nieuwe en innovatieve manieren bedenken om dingen te doen. Om bijvoorbeeld aan de eisen van de planningsinstantie te kunnen voldoen, werd in het ontwerp een iconisch en futuristisch ogend dak in de vorm van gebeeldhouwde luifels opgenomen. Mechaniek, elektra en loodgieterswerk moesten worden verborgen in een speciaal hiervoor ontworpen kolom in het station. Dit creëerde echter een grote uitdaging voor wat betreft gefaseerde bouw, omdat de nieuwe activa volledig in gebruik moesten worden genomen en in bedrijf moesten worden gesteld voordat de volgende fase kon beginnen. We losten het probleem op door gebruik te maken van een innovatieve modulaire overkapping en een voorgefabriceerde platformoplossing. Componenten werden op een andere locatie gebouwd en snel op de locatie geassembleerd. Dit betekende dat we snel konden werken en het ambitieuze bouwprogramma konden verwezenlijken.

     

    Tot slot was de detailhandel een belangrijk onderdeel van het nieuwe ontwerp. De indeling van het station is zo geconfigureerd dat er maximaal 70.000 vierkante meter winkelruimte beschikbaar is. Dit is geconcentreerd in de "niet-betalen"-gedeelten van de stations, waardoor het een bestemming wordt voor de lokale bevolking en voor de reizigers die op doorreis zijn De transformatie van het station heeft dan ook als katalysator gewerkt voor de bredere herontwikkeling van het gebied, waardoor niet alleen de ervaring van de reizigers wordt vergroot, maar ook waarde wordt toegevoegd voor iedereen in het gebied.

De impact

De herontwikkeling van London Bridge-station heeft een aanzienlijke verbetering van de frequentie van treinen mogelijk gemaakt, van 16 treinen per uur naar 24 treinen per uur, samen met sterk verbeterde faciliteiten en ruimte voor 95 miljoen passagiersritten per jaar - 66% meer passagiers dan het station oorspronkelijk zou hebben kunnen verwerken.


Gerelateerde oplossingen

Connect with {name} for more information & questions

Arcadis will use your name and email address only to respond to your question. More information can be found in our Privacy policy