7 ha

oppervlak in plaats van 27 ha

70%

minder operationele kosten

70%

kleinere CO2-voetafdruk

Currently Viewing

De uitdaging

Met de toenemende vraag naar energie en de druk op het klimaat neemt het belang van innovatieve technologische oplossingen steeds meer toe. Multinational Shell onderkende deze uitdaging en pakte de handschoen op met de bouw van een nieuw onderzoekscentrum in Amsterdam. De opdracht voor de ontwerpers was dat het gebouw moest voldoen aan de visie en ambitie van Shell op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.

Loet van Bracht

Meer informatie over dit project

Neem contact op met Loet van Bracht , Hoofd Design & Engineering

Contact Loet

De oplossing

Arcadis ging met architect Peter Vermeulen aan de slag met deze ontwerpopdracht en was tevens verantwoordelijk voor het algemene projectmanagement en de engineering. De uitnodigende constructie stimuleert op een natuurlijke wijze de open communicatie tussen collega’s en benadrukt het streven van Shell naar kwaliteit, duurzaamheid en betrokkenheid. Dit komt tot uiting in de combinatie van de functionele flexibiliteit van het onderzoekscentrum en de aantrekkelijke presentatie die is gericht op het IJ en de stad. Deze uitgangspunten leidden tot een ‘opengewerkt’ ontwerp, waarbij het gebouw als het ware overgaat in het landschap.

  • LEES MEER

    Het Shell Technology Centre Amsterdam ligt aan de oevers van het IJ in Amsterdam en vervangt een aantal oude panden die hier stonden. Het imposante gebouw is wereldwijd een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell, met een bruto vloeroppervlakte van 80.000 m² en een variërende hoogte tot een maximum van acht etages. Kantoren en laboratoria nemen de meeste ruimte in beslag in het gebouw, waar plaats is voor in totaal 1.200 werkplekken. De parkeervoorzieningen bevinden zich gedeeltelijk ondergronds.

De impact

Het Shell Technology Centre Amsterdam draagt op een bijzondere wijze bij aan het welzijn van alle medewerkers van de multinational. Dat is niet alleen te danken aan de comfortabele inrichting van het onderzoekscentrum, maar ook aan bewuste en gedurfde ontwerpkeuzes als het glazen atrium. Deze constructie fungeert als de ruggengraat die het hele complex zowel in logistiek als visueel opzicht bij elkaar houdt. Het binnentredende daglicht en het prachtige uitzicht op het IJ maken het tot een inspirerende werkomgeving voor de medewerkers en een verrassende ervaring voor bezoekers. Door het efficiënte ontwerp beslaat het complex bovendien een kleiner oppervlak, vallen de operationele kosten 70% lager uit en is de CO2-voetafdruk 70% kleiner.


Gerelateerde oplossingen

Meer informatie over dit project

Neem contact op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen helpen de kwaliteit van leven te verbeteren.

Loet van Bracht

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Loet van Bracht.

Hoofd Design & Engineering

Contact Loet

Neem contact op met {name} voor meer informatie & vragen

Arcadis gebruikt uw naam en e-mailadres alleen om uw vraag te beantwoorden. Meer informatie kunt u vinden in ons Privacy beleid.