150 kV

station te beschermen

9

verdiepingen tellend kantoorgebouw

Currently Viewing

De uitdaging

Netwerkbeheerder TenneT centraliseerde het besturingscentrum van het elektriciteitsnetwerk en stootte daarom de huisvesting in Voorburg af. Sloop van het negen verdiepingen tellende kantoorgebouw en drie bijgebouwen lag voor de hand, maar de aanwezigheid van een middenspanningsstation van Stedin en een 150kV-station van TenneT was een complicerende factor. Bovendien was de locatie niet geschikt voor herontwikkeling door de ligging tussen een snelweg, spoorlijnen en een woonwijk. Door de bedrijfsactiviteiten en de ligging gaat het om een zogenaamde ‘klasse A risico’-locatie. Sloopwerkzaamheden mogen daarom alleen onder strikte voorwaarden en maximale veiligheidsregels plaatsvinden, met minimale overlast door trillingen, geluid en stof.

De oplossing

Voor TenneT stelde Arcadis hiervoor een kostencalculatie op, waarna we het project volledig uitvoerden. Ook verzorgden we het integrale project-, risico- en omgevingsmanagement. Dit laatste deden we in nauw overleg met RWS, ProRail, de gemeente Voorburg en buurtbewoners.

  • LEES MEER

    Om de werking van het 150 kV-station te beschermen, namen we diverse maatregelen. Zo voorkwamen we beschadiging aan de vele kabels en leidingen in het terrein en de directe omgeving. Verder voerden we een uitgebreide asbestinventarisatie en -sanering uit en verrichtten we de ondergrondse sloop- en grondwerkzaamheden volgens de eisen van het bodembesluit. De overige werkzaamheden betroffen onder meer het bodem- en grondwateronderzoek, flora- en faunaonderzoek, het verzorgen van de sloopmeldingen, het aanvragen van de omgevingsvergunning, het opstellen van een integraal sloop-, veiligheids- en kwaliteitsplan en de engineering van de herstelwerkzaamheden.

    Na de sloop richtten we de buitenruimte van TenneT volledig opnieuw in. We herstelden de gevels en daken van het middenspanningsstation, plaatsten een nieuwe voorzetgevel en voorzagen het station van een nieuwe entree. Daarnaast ontkoppelden we de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en sloten we ze vervolgens opnieuw aan. Het buitenterrein is functioneel ingericht met een parkeerterrein en een cultuurtechnische inrichting op basis van de Green Deal.

De impact

Omdat herontwikkeling van deze locatie niet mogelijk was, richtten we de buitenruimte na de sloop van de kantoorgebouwen opnieuw in. We slaagden erin het kantoorgebouw constructief los te koppelen van het 150kV-station, zodat het bleef functioneren. Vervolgens sloten we het vernieuwde station opnieuw aan, waardoor TenneT het kan blijven gebruiken voor de levering van elektriciteit aan Nederlandse huishoudens en bedrijven.


Gerelateerde oplossingen

Jos van Berlo

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Jos van Berlo.

Senior projectmanager Urban Design

Contact Jos

Neem contact op met {name} voor meer informatie & vragen

Arcadis gebruikt uw naam en e-mailadres alleen om uw vraag te beantwoorden. Meer informatie kunt u vinden in ons Privacy beleid.