• Services: Bouwkunde, Civiele Techniek, Duurzame Gebiedsontwikkeling, Planning van levenscycluskosten, Projectmanagement, Strategische inkoop en contractadvies, Tunnels, Engineering, Kwaliteit milieu en leefomgeving, Programma- en projectmanagement, Contractoplossingen
  • Sectoren: Rail en Public Transport, Transport

Renovatie Centraal Station Eindhoven

Eindhoven - In de Nederlandse Brainport komt toptechnologie vanuit de hele wereld samen. Eindhoven ligt in het hart van deze regio, dit maakt bereikbaarheid en mobiliteit een belangrijk thema. De treinstations van de stad spelen hierin een belangrijke rol. Vooral het centraal station van Eindhoven. Dit station was aan het dichtslibben, maar het is de afgelopen jaren getransformeerd. Met de nieuw gerealiseerde interwijk-verbinding in het hart van de stad stimuleert het gebouw nu weer de stedelijke ontwikkeling van het stationsgebied. De bewegingsruimte, verblijffaciliteiten en de aankomst en het vertrek van reizigers zijn de afgelopen jaren op een hoog niveau gebracht. Het iconische gebouw straalt weer.

8.400

m2 bruto vloer oppervlakte

130.000

reizigers per dag

Het licht van Eindhoven CS straalt uit over de spoorzone

Rijksmonument Centraal Station Eindhoven werd in 1956 geopend. Omdat het aantal reizigers volgens de verwachtingen de komende jaren gaat uitgroeien van 70.000 naar bijna het dubbele aantal, circa 130.000, reizigers per dag, waren stad, reizigers en verschillende andere gebruikers bezorgd om een aanstaand OV-infarct. Daarnaast zag het iconische gebouw uit de Wederopbouw er rommelig uit, het was letterlijk dichtgeslibd. ProRail, NS Stations en gemeente Eindhoven lieten daarom het Centraal Station transformeren naar een onderdeel van het stationsgebied dat wijken met elkaar en met het centrum verbindt.

Renovatie van een iconisch gebouw

De hoofdthema’s voor de renovatie en uitbreiding van het station zijn ‘ruimte maken’ en ’licht’. De monumentale Zuid-hal en de station entree aan de stadszijde zijn in oorspronkelijke staat gerenoveerd. De winkels zijn verhuisd naar de nieuwe passage. Binnen de originele gebouwstructuur is de nieuwe passage op een slimme wijze geïntegreerd en verbonden met de gerestaureerde monumentale passage. Met de nieuwe bypass verdubbelt de transfercapaciteit voor spoorreizigers naar de perrons en ook de noordzijde van het station. Liften, nieuwe trappen en roltrappen maken alle perrons comfortabel toegankelijk.


Fotografie: Michiel Kiviets

Integratie van materialen, technieken en energie

Tijdens de renovatie heeft duurzaamheid veel aandacht gekregen. Het station heeft geïntegreerde zonnepanelen in de glasdaken en zonnepanelen op de monumentale perronkap. Het systeem bestaat uit 1.900 panelen en levert 450.000 kWh op. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde gebruik van  130 huishoudens. Tot nu toe is dit het grootste project voor eigen elektriciteitsopwekking in de spoorsector in Nederland. Hierdoor is alle LED verlichting van het station energieneutraal.

Een Warmte Koude Opslag systeem slaat warmte en koude op in de bodem. De bodemwarmte wordt ingezet voor verwarming in de winter en zorgt voor koeling in de zomer.

Voor de constructie van de samengestelde passage is het grootste deel van de betonconstructie van de bestaande tunnel hergebruikt. Door een ingenieus ontwerp zijn de oude en nieuwe constructie fysiek van elkaar gescheiden, maar worden krachten en belastingen gedragen door beide constructiedelen.

Circa 1.700 vierkante meter verlicht plafond begeleidt de reiziger straks door de nieuwe passage van de Zuid-hal naar de Noord-hal. Het flinterdunne plafond-folie is 100% recyclebaar. Het is zo dun dat één vrachtwagen het gehele plafond heeft aangevoerd. De levensduur is twee keer langer, het montage-afval minder dan 10%. Een duurzame materiaalkeuze, want er is 20 keer minder verpakkingsmateriaal nodig.

Grote groene plantzones aan het einde van de perrons bieden naast een prettige beleving ook een vermindering van het bestraat oppervlak. Naast minder straatwerk, gaat er ook minder regenwater naar het riool. 

Deze architectonische en technische integratie van duurzame materialen, lichttechnieken en energievoorziening koppelt de bouwinnovatie aan de identiteit van de slimme lichtstad. 

Eindhoven neemt het hele stationsgebied onder handen, de revitalisatie is in volle gang. Lees ook over onze bijdrage aan de aanpak van District-E.


Resultaten

8.400

m2 bruto vloer oppervlakte

130.000

reizigers per dag

Vragen over dit project

Jeroen Sikkenk

Manager Stations & Architectuur +31 (0)6 2706 1488 Stel mij een vraag

Luc Veeger

Senior Architect +31 (0)6 2706 1222 Stel mij een vraag

Jitse de Hoogh

Ontwerper en restauratie specialist Stel mij een vraag
Share on Wechat "Scan QR Code" on WeChat and click ··· to share.