• Services: Architectonisch ontwerp, Architectuur, BIM: digitaal samenwerken!
  • Sectoren: Rail en Public Transport, Transport

Nieuw zijperron en fietsenstalling voor Station Deventer

Deventer - Het personenvervoer over het spoor tussen Deventer en Amersfoort groeide. Met een nieuw zijperron biedt station Deventer nu voldoende capaciteit voor de reiziger en die kan zijn fiets stallen in de comfortabele nieuwe stalling op loopafstand onder het stationsplein.

3.600

stallingsplaatsen

Ontwerp

Integraal ontwerp stationsomgeving

Nieuw perron met aansluiting op monumentaal stationsgebouw en nieuwe fietsenstalling

Station Deventer had voor de verwachtte reizigersgroei een te lage capaciteit. Om deze capaciteit te verhogen, was een extra zijperron nodig. Voor NS Reiziger ontwierp  Arcadis een nieuw perron en sloot dit aan op het monumentale stationsgebouw. De architecten hebben de monumentale waarde van het gebouw gerespecteerd en gecombineerd met de huidige - en toekomstige eisen. Om het station open te houden, is tijdens de bouw gebruik gemaakt van een tijdelijk zijspoor. Dit was praktisch, want hierdoor konden we bijvoorbeeld tijdens de uitvoering het detailwerk van de aannemer toetsen, afstemming voeren met de omgeving en buitendienststellingen volledig begeleiden.

BIM

Voor de uitbreiding van het station waren aanpassingen nodig aan het monumentale gebouw en het Post-T gebouw. Verder waren aanpassingen aan de civiele constructies, sporen, bovenleidingen en railbeveiligingssystemen nodig. Deze complexe situatie vroeg om een integrale aanpak en het ontwerpproces, werd daarom in een BIM omgeving uitgevoerd. Hierdoor waren  ruimtelijke conflicten in het ontwerp in een vroeg stadium inzichtelijk en aanpasbaar.

Ondergrondse fietsenstalling

De fietsenstalling onder het Stationsplein was door de toename van het aantal reizigers te klein. Verder was de entree voor fietsers gebruiksonvriendelijk en sociaal onveilig. Daarom  hebben we voor ProRail en de gemeente Deventer een referentieontwerp gemaakt voor de uitbreiding en aanpassing van de bestaande fietsenstalling, een Design & Construct contract opgesteld en tijdens de bouw toezicht gehouden op de uitwerking van de constructie en de vormgeving.

Voor deze nieuwe fietsenstalling is een gedeelte van de bestaande ondergrondse stalling hergebruikt en vergroot. De stalling is efficiënt ingedeeld met zoveel mogelijk stallingsplaatsen en een logische routing. Het ontwerp van de ondergrondse stalling is integraal onderdeel van de stationsomgeving, waarbij transparantie, overzicht en daglicht de belangrijke uitgangspunten zijn. Het exterieur van de stalling is ontworpen in nauwe samenhang met het stationsgebouw en met het ontwerp van het nieuwe zijperron. Elementen van het monumentale stationsgebouw zijn terug te zien in het ontwerp van de stalling.


Bekijk ook onderstaand filmpje:

 



Resultaten

3.600

stallingsplaatsen

Ontwerp

Integraal ontwerp stationsomgeving

Vragen over dit project

Pim van de Kragt

Projectmanager Infrastructuur +31 (0)6 2706 1417 Stel mij een vraag

Roline den Hartog

Architect Stel mij een vraag
Share on Wechat "Scan QR Code" on WeChat and click ··· to share.