• Services: Landschapsarchitectuur, Projectmanagement, Architectuur, Programma- en projectmanagement
  • Sectoren: Projectontwikkelaars, Onderwijs, Manufacturing & Technology, Publieke Sector

Dairy Campus Leeuwarden

Leeuwarden - In het afgelopen decennium is de Dairy Campus van een proefboerderij voor de melkveehouderij uitgegroeid tot een (inter)nationaal kenniscentrum voor onderwijs, praktijkonderzoek, bedrijfsleven en kennisplatforms. Met een nieuw, multifunctioneel ontvangstgebouw kan zij zo’n 10.000 bezoekers en gebruikers per jaar ontvangen.

25%

meer vloeroppervlak dan oorspronkelijk gepland

50-100%

van verwarming van de nieuwbouw door koemelk

De grote ontvangstruimte kan meerdere groepen faciliteren en heeft een prettig basisklimaat door verwarming met koemelk.

Onder de enorme kap zijn naast een royale ontvangstruimte ook kantoor-, educatie-, workshop- en expositieruimtes gerealiseerd. In het oorspronkelijke plan komt de 15 jaar oude dienstwoning door de uitbreiding van de Dairy Campus te vervallen. Op voorstel van de architect is de voormalige dienstwoning geïntegreerd in de nieuwbouw en getransformeerd tot een ‘inpandig kantoor’. Daardoor is het ontvangstgebouw groter en hoger geworden dan gepland, maar wel binnen het oorspronkelijke budget gebouwd. 


Slim, toekomstgericht ontwerp 

Door de overmaat in ruimte en slimme ingrepen is het gebouw voorbereid op de toekomst. Het grote dakoverstek aan de zuidkant in combinatie met de polycarbonaat gevels beperkt de zoninstraling en verlaagt de warmte in de zomermaanden. Op strategische plekken zijn de mat transparante polycarbonaatgevels onderbroken door transparante openingen zodat de bezoeker het landschap, de koeien en de halfronde melkstal kan zien. Als de grote stalen schuifpui volledig open is, vervaagt het gevoel tussen binnen en buiten nog meer. De gevel op het noorden is volledig transparant waardoor het landschap als het ware naadloos doorloopt in het gebouw. Als kostenbesparing is deze gevel opgedeeld in kleine glasvlakken, zoals bijvoorbeeld in tuincentra. Door de toevoeging van verticale, houten lamellen heeft het toch een nadrukkelijk eigen uitstraling zonder het gevoel van een kas op te roepen. Door vergaderkamers en flexibele werkplekken zoveel mogelijk in de oudbouw te plaatsen, blijft er letterlijk veel bewegingsruimte beschikbaar. 


Gebouw past in omgeving

De opvallende kap sluit goed aan bij het agrarische landschap en de omliggende stallen. Voor de details, het materiaalgebruik en de systeembouw is inspiratie geput uit de kassenbouw. De materialen met een agrarisch karakter zijn kostenbewust gezocht. 


Hout en staal

In plaats van een volledig houten kap met houten spanten, is gekozen voor een hybride constructie. Met slanke staalconstructies is een grote, vrije overspanning gerealiseerd met een elegante koppeling met de oudbouw. Oud en nieuw vormen daardoor één geheel. 


Gebruik ‘melk’-energie

Het gebouw maakt slim gebruik van restenergie. Door de warmte van de koemelk te gebruiken als vloerverwarming, zijn veel minder dure installaties nodig. 

Opschaling van proefboerderij voor de melkveehouderij naar een (inter)nationaal kenniscentrum voor onderwijs, bedrijfsleven, praktijkonderzoek en kennisplatforms
‘medewerksters’ produceren niet alleen melk, maar ook kennis en energie
De elegante kapvorm straalt een lichte en prettige atmosfeer uit
De opvallende kap sluit goed aan bij het agrarische landschap en de omliggende stallen
Het grote dakoverstek aan de zuidkant beperkt de instraling van de zon
De noordgevel is volledig transparant waardoor het landschap naadloos doorloopt in het gebouw
Mooi uitzicht vanaf het podium/tribune boven de collegezalen
De 15 jaar oude dienstwoning is geïntegreerd en dient als kantoor
Het vloeroppervlak bedraagt 1.250 m2 in plaats van 1.000 m2 in het oorspronkelijk programma
Toegevoegd is een eigen luchtbehandelingssysteem

Onze rol

Voor de Wageningen Universiteit & Research (WUR) hebben wij het ontvangstgebouw met zijn opvallende gevel- en kapvorm ontworpen en uitgewerkt in samenwerking met DLV-advies. Daarnaast hebben we gezorgd voor de ruimtelijke inpassing, het landschappelijk ontwerp, de inrichting van het erf en het projectmanagement voor het gehele project. DLV-advies is verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting van alle stallen en diverse installaties op het terrein van Dairy Campus.

De Dairy Campus heeft meegedaan met het beste gebouw van 2018 van het BNA.

Bekijk ook onderstaand fimpje:

Dairy Campus Leeuwarden from Arcadis Nederland on Vimeo.


Resultaten

25%

meer vloeroppervlak dan oorspronkelijk gepland

50-100%

van verwarming van de nieuwbouw door koemelk

10.000

bezoekers

Vragen over dit project

Pros ten Hove

Senior Architect +31 (0)6 2706 2015 Stel mij een vraag
Share on Wechat "Scan QR Code" on WeChat and click ··· to share.