8.400

m2 bruto vloeroppervlakte

130.000

reizigers per dag

Currently Viewing

The challenge

Rijksmonument Centraal Station Eindhoven werd in 1956 geopend. Omdat het aantal reizigers de komende jaren gaat verdubbelen van 70.000 tot zo’n 130.000 reizigers per dag, dreigde hier een serieus OV-infarct. Daarnaast zag het iconische gebouw er rommelig uit en was het letterlijk dichtgeslibd. ProRail, NS Stations en gemeente Eindhoven besloten daarom om het Centraal Station te transformeren tot een onderdeel van het stationsgebied dat wijken met elkaar - en met het centrum verbindt.

The solution

De hoofdthema’s voor de renovatie en uitbreiding van het station waren ‘ruimte maken’ en ’licht’. De monumentale Zuid-hal en de stationsingang aan de stadszijde zijn in de oorspronkelijke staat gerenoveerd en de winkels verhuisden naar de nieuwe passage. Binnen de originele gebouwstructuur is de nieuwe passage op een slimme wijze geïntegreerd en verbonden met de gerestaureerde doorgang.

  • LEES MEER

    Voor de constructie van de samengestelde passage is het grootste deel van de betonconstructie van de bestaande tunnel hergebruikt. Door een ingenieus ontwerp zijn de oude en nieuwe constructie fysiek van elkaar gescheiden, maar worden krachten en belastingen gedragen door beide constructiedelen. Een verlicht plafond van 1.700 vierkante meter begeleidt de reiziger straks door de nieuwe passage van de zuidhal naar de noordhal. Het plafond-folie is 100% recyclebaar, gaat twee keer zo lang mee en is zo dun dat het hele plafond door één vrachtwagen kon worden aangevoerd.  

    Tijdens de renovatie speelde duurzaamheid een prominente rol. Het station heeft geïntegreerde zonnepanelen in de glasdaken en zonnepanelen op de monumentale perronkap. De in totaal 1.900 panelen leveren 450.000 kWh op, waarmee alle LED-verlichting van het station energieneutraal is. Verder slaat een speciaal opslagsysteem warmte en kou op in de bodem. Dit wordt in de winter ingezet voor verwarming en in de zomer voor verkoeling. Daarnaast bieden de grote groene plantzones aan het einde van de perrons behalve een prettige beleving ook een vermindering van het bestratingsoppervlak. Bovendien gaat er daardoor minder regenwater naar het riool. Deze architectonische en technische integratie van duurzame materialen, lichttechnieken en energievoorziening koppelt de bouwinnovatie aan de identiteit van de slimme lichtstad.  

    Arcadis leverde diensten voor het project op het gebied van bouwkunde, civiele techniek, planning van levenscycluskosten, projectmanagement, strategische inkoop en contractadvies, tunnels, engineering, programma- en projectmanagement en contractoplossingen. Eindhoven neemt overigens niet alleen het station, maar ook het hele stationsgebied onder handen. Lees hier meer over onze bijdrage aan de aanpak van District-E.  

The impact

Na de transformatie is het Centraal Station van Eindhoven weer optimaal bereikbaar, zoals dat hoort voor de stad die in het hart van de Nederlandse Brainport ligt. Het zijn op de eerste plaats de treinreizigers die profiteren van het gerenoveerde station. De nieuwe bypass zorgt voor een verdubbelde transfercapaciteit van de perrons, die dankzij de nieuwe liften, trappen en roltrappen bovendien beter toegankelijk zijn. Het iconische gebouw straalt weer door het hoge niveau van de bewegingsruimte en de verblijffaciliteiten. Met de nieuw gerealiseerde interwijk-verbinding in het hart van de stad neemt ook nog eens de verkeersdruk af.


Gerelateerde oplossingen

Profielfoto van Tim Preger

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Tim Preger.

Woordvoerder/Senior Adviseur Communicatie

Contact Tim

Nog niet klaar met lezen?
Dit kan voor jou ook interessant zijn

Connect with {name} for more information & questions

Arcadis will use your name and email address only to respond to your question. More information can be found in our Privacy office