Koemelk verwarmt gebouw

Een prachtig resultaat vanuit een behoorlijk lastige uitgangssituatie. Binnen zeer beperkte kaders hebben we samen met het Arcadis team Landschapsarchitectuur het vernieuwde en opgeschaalde Dairy Campus-complex nabij Leeuwarden ingericht en vormgegeven, met als parel het door ons ontworpen nieuwe Ontvangstgebouw. Voor dit gebouw wilde de opdrachtgever graag een uitstraling met internationale allure, maar wel binnen een uiterst krap budget.

Opschaling van proefboerderij voor de melkveehouderij naar een (inter)nationaal kenniscentrum voor onderwijs, bedrijfsleven, praktijkonderzoek en kennisplatforms

Mijn collega Jitse de Hoogh en ik zijn er trots op dat dit is gelukt! Met het Ontvangstgebouw van de Dairy Campus laten we zien dat goede architectuur meer is dan alleen vormgeving en functie. 

Het nieuwe concept gaat uit van een hoofdvorm met een sterke referentie aan het agrarisch landschap. Dat past natuurlijk ook mooi bij de oorsprong. De repeterende knikvorm verwijst naar de veldschuur, of het patroon van een vers geploegde akker. Het is maar hoe je het ziet. Het lukte ons ook om een slechts vijftien jaar oude dienstwoning te behouden. Eigenlijk moest het gebouw wijken voor de nieuwbouw, maar door het huis ‘in te kapselen’ onder het grote dak en te herbestemmen als inpandig kantoor kon het blijven. Daar was ik blij mee, want de levensduur van de dienstwoning was nog lang niet voorbij!

Systemen uit de kassenbouw waren mijn inspiratie om de constructie en (gevel)materialen zo licht mogelijk te houden, en ook betaalbaar. Om die reden deelden we de glasgevel aan de noordzijde op in kleine vakken. Om het toch een mooie uitstraling te geven, voegden we extra verticale houten lamellen aan de buitenkant toe. Zo vermeden we dat het de uitstraling van een goedkope vlakke pui had en ontstond er een karakteristiek eigen gevelbeeld.

Toekomstgericht ontwerp 

Door slim te schuiven en alle kantoorfuncties in de bestaande gebouwen te plaatsen, konden we binnen de bestaande regelgeving een groot deel van de overdekte restruimte als ‘ruw-klimaatgebied’ bestemmen voor educatie-/workshop- en expositieruimtes. Met een Low-Tech benadering en een minimum aan zware klimaattechniek blijft het energieverbruik beperkt en is tevens vermeden dat de installaties een (te) groot deel van het budget zouden opslokken. Zo gebruiken we voor de vloerverwarming van begane grond en podiumvloer de ‘gratis’ warmte uit koemelk. 

In de zomer zorgen het grote dakoverstek en diffuse polycarbonaatgevels aan de zuidkant voor beperking van de warmtelast. De grote schuifpui in de hoek van het gebouw kan volledig open en zorgt samen met de te openen lichtstroken in de nok voor een natuurlijke ‘buitenconditie’ als het warm is buiten.

Het is prettig werken en verblijven in dit nieuwe Ontvangstgebouw met zijn grote overmaat en veel ruimte voor flexibel gebruik. Ook nodigt het ontwerp met de open structuur uit tot nieuw ongeprogrammeerd gebruik, zoals optredens en theatervoorstellingen. De afwisseling van werk-, educatie-, workshop en expositieruimtes maakt dat de gebruikers over een plek beschikken waar veel kruisbestuiving kan plaatsvinden. Dit alles nooit ver weg van de praktijk, de koeien die de vloer verwarmen zijn altijd in een ooghoek te zien, precies zoals we het bedacht hebben!

C:\Users\hooghj\Documents\revit model
Dariycampus
C:\Users\hooghj\CloudStation\architectenexamen\Dairy Campus\revit model

Bekijk ook onderstaand fimpje:

Dairy Campus Leeuwarden from Arcadis Nederland on Vimeo.


Pros ten Hove

Senior Architect +31 (0)6 2706 2015 Stel mij een vraag
Share on Wechat "Scan QR Code" on WeChat and click ··· to share.