25%

meer vloeroppervlak dan oorspronkelijk gepland

10.000

bezoekers

50-100%

van verwarming van de nieuwbouw door koemelk

Currently Viewing

The challenge

In het afgelopen decennium groeide de Dairy Campus in Leeuwarden uit van een proefboerderij voor de melkveehouderij tot een internationaal kenniscentrum voor onderwijs, praktijkonderzoek, bedrijfsleven en kennisplatforms. De locatie van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) was echter niet meer in staat om de toenemende stroom bezoekers en gebruikers aan te kunnen en had met name behoefte aan een nieuw ontvangstgebouw.

The solution

Samen met DLV-advies heeft Arcadis het ontvangstgebouw met zijn opvallende gevel- en kapvorm ontworpen en uitgewerkt. Daarnaast zorgden we voor de ruimtelijke inpassing, het landschappelijk ontwerp, de inrichting van het erf en het totale projectmanagement. Onder de enorme kap zijn naast een royale ontvangstruimte ook kantoor-, educatie-, workshop- en expositieruimtes gerealiseerd. De vijftien jaar oude dienstwoning is geïntegreerd in de nieuwbouw en getransformeerd tot een ‘inpandig kantoor’. Daardoor werd het ontvangstgebouw groter en hoger dan aanvankelijk de bedoeling was. Desondanks werd binnen het oorspronkelijke budget gebouwd.

  • LEES MEER

    Mede door dit soort slimme ingrepen is het gebouw helemaal voorbereid op de toekomst. Het grote dakoverstek aan de zuidkant en de polycarbonaat gevels verdrijven de warmte in de zomermaanden. Op strategische plekken zijn de gevels onderbroken door transparante openingen, zodat de bezoeker het landschap, de koeien en de halfronde melkstal kan zien. Als de grote stalen schuifpui volledig open is, vervaagt het gevoel tussen binnen en buiten nog meer. Ook de opvallende kap sluit goed aan bij het agrarische landschap en de omliggende stallen. 

    Door vergaderkamers en flexibele werkplekken zoveel mogelijk in de oudbouw te plaatsen, blijft er letterlijk veel bewegingsruimte beschikbaar. Dankzij de grote overspanning met slanke staalconstructies is deze oudbouw op een elegante manier geïntegreerd met de nieuwbouw. Verder maakt het gebouw slim gebruik van restenergie: door de warmte van de koemelk te gebruiken als vloerverwarming, zijn veel minder dure installaties nodig. 

The impact

Met het nieuw, multifunctioneel ontvangstgebouw kan Dairy Campus nu zo’n 10.000 bezoekers per jaar ontvangen. Door zijn opmerkelijke vormgeving en de zichtbare ligging vanaf de weg is het ook voor nieuwe bezoekers gemakkelijk te vinden. De details en de systeembouw zijn geïnspireerd op de kassenbouw, terwijl ook de gebruikte materialen een agrarisch karakter hebben. Daardoor neemt het een aansprekende plaats in het Friese landschap in. Tegelijkertijd fungeert het nieuwe ontvangstcentrum als een modern, duurzaam en stijlvol visitekaartje van dit internationale kenniscentrum voor de zuivelsector.


Gerelateerde oplossingen

Profielfoto van Tim Preger

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Tim Preger.

Woordvoerder/Senior Adviseur Communicatie

Contact Tim

Connect with {name} for more information & questions

Arcadis will use your name and email address only to respond to your question. More information can be found in our Privacy office