100%

hernieuwbare energie

40.000 m2

aan ruimte

1,3 km

Groene gevel

Currently Viewing

The challenge

NIKE wilde consumenten en retailers in Europa en de rest van de wereld beter bedienen. Daarom besloot de sportkledingproducent de distributiecapaciteit uit te breiden volgens de nieuwste eisen op het gebied van energie en milieu.

The solution

Deze overwegingen leidden tot de bouw van het distributiecentrum Wings in het Belgische Ham. Het gebouw maakt onderdeel uit van de NIKE European Logistics Campus (ELC) in België. De keuze voor deze locatie was een zeer bewuste, want het terrein is uitstekend bereikbaar via kanalen, treinverbindingen en snelwegen. Bovendien wordt via het Albertkanaal ruim 95% van alle containers aangevoerd, wat het wegennet 14.000 vrachtwagenritten per jaar bespaart.

  • LEES MEER

    Het vooruitstrevende en duurzame distributiecentrum werd ontworpen door het architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, het landschapsontwerpbureau Pauwels en Arcadis. Zij lieten zich daarbij leiden door drie focuspunten: niet-fossiele energieconsumptie, het sluiten van energie- en resourcekringlopen en een omgeving waar gezondheid en biodiversiteit centraal staan. Het gebouw maakt daarom gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit, die door wind, zon, geothermisch, hydro-elektriciteit en biomassa wordt opgewekt. Verder is de gevel over een lengte van 1,3 kilometer voorzien van groene beplanting. Deze weert de zon, bevat vluchtroutes voor noodgevallen en draagt bij aan de uitstraling van het gebouw. 

    We gaven ook adviezen over de inrichting van de natuurlijke omgeving rond het distributiecentrum. Zo onderhouden schapen het landschap en dragen bijenkorven op het terrein bij aan de biodiversiteit door middel van de bestuiving van bloemen op de locatie en in de omgeving. 

The impact

De NIKE European Logistics Campus biedt de ruim 3000 medewerkers een prettige werkplek. De vele ramen, een uniek systeem dat daglicht transporteert en de geautomatiseerde LED-verlichting zorgen voor een vermindering van het elektriciteitsverbruik en de milieubelasting. Ook de inrichting van de omgeving draagt bij aan een verbeterd leefklimaat en resulteerde na de voltooiing van de bouwwerkzaamheden in een stijging van de biodiversiteit in het gebied. Niet voor niets kreeg het ontwerpteam in 2017 in Cannes de internationale MIPIM-vastgoedbeursprijs ‘Best Industrial and Logistics Development’ voor zijn bijdrage aan het distributiecentrum in Ham, dat in 2016 zijn deuren opende. Eind 2018 behaalde het gebouw ook een LEED Gold certficicaat (Leadership in Energy and Environmental Design); een onderscheiding van de US Green Building Council. Nike is hiermee het grootste LEED-gecertificeerde gebouw in België en toonaangevend op gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid.


Gerelateerde oplossingen

Profielfoto van Tim Preger

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Tim Preger.

Woordvoerder/Senior Adviseur Communicatie

Contact Tim

Connect with {name} for more information & questions

Arcadis will use your name and email address only to respond to your question. More information can be found in our Privacy policy