40%

BESPARING OP ENERGIE

20%

BESPARING BOUWKOSTEN DOOR HERGEBRUIK MATERIAAL

Currently Viewing

The challenge

De gemeente Houten besloot tot de bouw van een nieuwe kringloopwinkel, maar het budget was beperkt. Bovendien moest het gebouw duurzaam zijn en – passend bij de uitgangspunten van de kringloopwinkel – een circulaire uitstraling hebben. Samen met gemeente Houten en exploitant Kringloop Midden Holland ging Arcadis op zoek naar de beste oplossing.

The solution

Samen met de gemeente en de exploitant gingen we op een creatieve manier te werk om een energiezuinig, CO2-vriendelijk en efficiënt gebouwd pand neer te zetten. Naast het ontwerp en de engineering namen we daarbij ook de realisatie van het gebouw voor onze rekening. Voor de hoofdconstructie kozen we voor staal, terwijl de betonnen vloeren zijn voorzien van een systeem van vloerverwarming en koeling. De bestaande ondergrond is bewerkt met Roadcem en is onderdeel van de vloerconstructie. Ook gebruikten we hergebruikte bouwmateriaal en materialen uit afvalscheiding, zoals stelconplaten, betonklinkers en sloophout in de gevel. Voor de inrichting van de winkel leverden we afgeschreven meubilair uit onze eigen vestigingen.

  • LEES MEER

    Verder legden we de nadruk op een goede isolatie, optimalisatie en regelbaarheid van installaties naar gebruiksbehoefte. Verder implementeerden we daglichtsystemen, waardoor natuurlijk licht tot in vrijwel het gehele gebouw doordringt. Op deze manier bespaart de kringloopwinkel nog meer energie. Om ook de biodiversiteit een plek te geven, plaatste de exploitant een aantal gerecyclede vogelhuisjes aan de gevel.

    Al met al is het gebouw een verantwoorde investering in milieu en sociale duurzaamheid. Het hergebruik van goederen vermindert de CO2-uitstoot en door goederen niet te verbranden, wordt de productie van nieuw materiaal uitgesteld.

     

The impact

Met de komst van de kringloopwinkel is Houten een bijzondere blikvanger rijker. In samenwerking met de gemeente Houten en exploitant Kringloop Midden Holland wisten we het gebouw binnen het vastgestelde (beperkte) budget te realiseren. Door de zorgvuldige gekozen materialen is de kringloopwinkel bovendien een etalage voor hergebruikte bouwmaterialen.

  • LEES MEER

    Een ander groot pluspunt van de komst van de kringloopwinkel is het ontstaan van arbeidsplaatsen voor minder kansrijken op de arbeidsmarkt. Het beleid en de organisatie zijn erop gericht om deze mensen een goede werkplek te bieden. Met de ervaring die ze hier opdoen, vergroten ze de kans om elders op de plek op de arbeidsmarkt te verwerven. Daarnaast biedt de kringloopwinkel in Houten producten voor mensen met een kleine portemonnee.

    Voor het ontwerp van de kringloopwinkel wonnen we de Good GREEN AWARD. Deze prijs werd uitgereikt door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, in samenwerking met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.


Gerelateerde oplossingen

Profielfoto van Tim Preger

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Tim Preger.

Woordvoerder/Senior Adviseur Communicatie

Contact Tim

Connect with {name} for more information & questions

Arcadis will use your name and email address only to respond to your question. More information can be found in our Privacy policy